8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, ale także osób dorosłych. Prawidłowa dieta, a więc i właściwy bilans energetyczny, mają ogromne znaczenie dla życia i zdrowia. Poznanie i stosowanie na co dzień zasad prawidłowego odżywiania może przyczynić się do lepszej kondycji fizycznej, lepszego samopoczucia, a więc również do uzyskania lepszego komfortu życia. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, najważniejszym elementem posiłków powinny być warzywa i owoce. Dlatego uczniowie klasy 1b świętują Dzień Zdrowego Jedzenia przez cały tydzień.
Swoją przygodę ze świadomym odżywianiem moi uczniowie rozpoczęli od poznawania smaków. Dzięki uprzejmości rodziców, którzy w osobie mamy Alka dostarczyli nam całą paletę owoców, smaków i kolorów moje pierwszaki mogły spróbować zdrowych pyszności i przekonać się na własnych… kubkach smakowych, co im smakuje, a co… wykrzywia buźki.
Jedno jest pewne – o zdrowym jedzeniu uczniowie klasy 1b wiedzą już dużo. Poznali Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, dowiedzieli się, ile i jakie posiłki powinni spożywać w ciągu dnia, jak ważny jest ruch i wypoczynek oraz jak wszystkie powyższe składowe wpływają na życie każdego młodego człowieka. Na podstawie zgromadzonych informacji, pracując w grupach uczniowie przygotowali zdrowe i pyszne śniadaniówki, a podczas obiadów w stołówce szkolnej już nikt nie pomija surówki. Oby tak dalej 🙂
Katarzyna Myzia
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji:)